Google
 

03 august 2007

Constructiile cresc mai repede de cinci ori decat economia

The Money Channel
de Ovidiu Lefter, Laurentiu Gheorghe

Constructiile au crescut in primul semestru al anului cu 31%, depasind de cinci ori ritmul de crestere al economiei in ansamblu. Constructiile noi, reparatiile si lucrarile de intretinere au avut rate egale de crestere, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Cresterea sustinuta pe toate segmentele se explica prin cererea mare de locuinte, spatii de birouri si comerciale si majorarea investitiilor guvernamentale in infrastructura. In 2006, dintre toate elementele care contribuie la formarea PIB, cel mai dinamic sector a fost activitatea de constructii, pentru ca si in prima jumatate a acestui an situatia sa se repete.

In semestrul I din 2007, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, valoarea lucrarilor de constructii a inregistrat, in termeni reali, o crestere cu 31,4%, evidentiata pe toate tipurile de constructii, astfel: cla- diri nerezidentiale (+31,8%), cladiri rezidentiale (+33,4%) si constructii ingineresti (+29,2%). Explozia cererii a luat-o cu mult inaintea ofertei, prima afectata fiind piata muncii. Constructorii au fost printre primii care au plecat sa lucreze in strainatate, iar cel mai mare procentaj l-au constituit cei cu calificare inalta. Astfel, a devenit foarte greu de gasit in tara angajati bine pregatiti si cu experienta, capabili sa-i inlocuiasca pe cei plecati. "Legat de forta de munca, speram ca problema va fi rezolvata in timp.

Dar acum suntem pusi in situatia de a cauta muncitori doar in tari din Asia si in calea acestui demers sunt atat de multe bariere, ca este practic imposibil de realizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu